LNG

Eind vorig jaar 2013 had Eric Mattheeuws het idee om de transportbedrijven in groenere banen te leiden. Door samenwerking van Fluxys en Romac Fuels zijn we in maart 2014 begonnen aan de bouw van een LNG tankstation op onze site te Veurne. Deze is nog steeds in progressie maar de afwerking wordt geschat eind juni-begin juli. Dit LNG station is toegankelijk voor elk transportbedrijf met LNG trucks. Voor personenwagens op CNG zal later de mogelijkheid bestaan om ook hier te komen tanken.

Wij werken aan een groenere toekomst, hopelijk u ook?


  Wat is LNG?

  LNG staat voor Liquified Natural Gas (vloeibaar aardgas).
  Aardgas wordt vloeibaar gemaakt door te koelen tot -162°C bij normale druk. Bij het vloeibaar maken wordt het volume van het gas verkleint. Het neemt in vloeibare vorm ongeveer 600 maal minder volume in dan in gasvorm.
  LNG kan gemakkelijk getransporteerd worden van de bron naar een opslagplaats (vb. LNG-terminal Zeebrugge). LNG is door zijn compacte vorm en hoge energiewaarde een ideale brandstof voor zwaar wegvervoer.

  Voordelen van LNG

  Goedkoop

  LNG is goedkoper dan anders fossiele brandstoffen voor dezelfde energie-inhoud.

  Schooner

  LNG is een reukloos, niet giftig en niet corrosief gas. Het is de schoonste fossiele brandstof die er is.

  Veilig

  LNG is niet brandbaar. LNG verdampt vlug en laat geen sporen na op water of grond. Bij een lek zal LNG dus gewoon verdampen.

  Waar komt LNG vandaan?

  Aardgas wordt in de producerende landen vloeibaar gemaakt en opgeslagen in een tank voor het naar een LNG-schip wordt overgepompt.
  Daarna brengt het schip het LNG naar zijn bestemming waar het terug opgeslagen wordt in geïsoleerde tanks op -162 °C. Naargelang de vraag wordt het LNG terug gasvormig gemaakt en in het net gestuurd. Zoals in België in de LNG-terminal van Zeebrugge.
  LNG wordt vooral geproduceerd in Qatar, Maleisië, Indonesië, Australië, Nigeria en Trinidad.

  Rijden op LNG?

  Het LNG wordt op gelijkaardige manier getankt als een andere brandstof. Er zijn enkele bijkomende maatregelen nodig omdat men werkt met een cryogene vloeistof (vloeistof op een extreem lage temperatuur, hier -162°C). Er wordt een veiligheidsbril, en isolerende handschoenen gedragen.
  De tank waarin LNG wordt getankt is een goed geïsoleerde tank. Men kan deze tank het best vergelijken met een grote thermoskan. Hierin wordt het koude LNG vloeibaar gehouden. Om LNG te gebruiken als brandstof wordt het eerst verdampt tot een gas. Dit gas wordt dan aan de motor geleverd om verbrand te worden.

  Er zijn twee manieren om LNG te gebruiken als motorbrandstof:
  Dual-fuel: diesel en LNG wordt gebruikt als brandstof.
  Mono-fuel: alleen LNG wordt gebruikt als brandstof.

  Dual-fuel:
  Bij een dual-fuel motor wordt er aan de werking van de dieselmotor niets veranderd. Er worden gasinjectoren geplaatst in de luchtinlaat van de diesel en er wordt een bijkomende motorsturing geplaatst. Een deel van de diesel wordt vervangen door LNG. Dit kan oplopen tot 60% - 70% substitutie. De energie-efficiënte van een dieselmotor wordt dus behouden. Dit resulteert in een schonere verbranding en een vermindering van de CO2-uitstoot. Deze motor kan rijden op 100% diesel indien LNG niet beschikbaar is.

  Mono-fuel:
  Een mono-fuel motor werkt zoals een benzinemotor. Het gas wordt verbrand door middel van een ontstekingsplug.