CNG

Begin 2015 speelde Romac Fuels met het idee om ook voor de personenwagens een milieuvriendelijkere oplossing te vinden, daarom hebben ze besloten een aanvraag in te dienen tot constructie van een CNG station. Het CNG station is operationeel sedert begin november 2017. Dit station is toegankelijk voor particulieren en zelfstandigen. Vergeet niet dat u ons moet informeren dat u graag CNG wilt tanken alsook dat u van uw autoverdeler de correcte informatie hebt gekregen omtrent het CNG tanken.


  Wat is CNG?

  CNG is de Engelse afkorting van ‘compressed natural gas’. Dat is in het Nederlands als aardgas op druk. Het wordt dus door aardgas gemaakt, met behulp van druk rond de 200 bar. Bij Romac Fuels zullen we werken als volgt; het gas komt niet van het net, maar van onze reeds bestaande LNG installatie. LNG, het vloeibaar aardgas wordt dan verpompt en op de gewenste druk verdampt. Zo wordt het CNG – wat minder ruimte inneemt en ideaal qua volume is voor de personenwagen of bestelwagen. De opslag wordt hiervan gedaan in stalen cilinders naast het huidig LNG station. In uw wagen zult u in plaats van een tank, met een gasfles rondrijden. Bekijk het als het LPG-principe maar minder gevaar.

  Voordelen van CNG

  Goedkoop

  CNG is goedkoper dan diesel voor dezelfde energie-inhoud. CNG wordt verkocht per Kg – niet per liter. Momenteel draait de prijs rond 1 euro per kilo. Dit heeft ongeveer een calorische waarde rond de 11.5995 kWh/m3.

  Schooner

  CNG geeft in vergelijking met benzine een reductie van 20-25% CO2-uitstoot. Tov diesel geeft dit een reductie van 9% CO2-uitstoot.

  Veilig

  CNG is niet giftig of corrosief, het is zoals LNG de schoonste fossiele brandstof momenteel. Het is even ‘ongevaarlijk’ als diesel. Dus de schrik om de stap te zetten mag zeker thuis blijven.

  Waar komt CNG vandaan?

  We kunnen CNG zowel op het net terugvinden – dus het oorspronkelijk gasnetwerk in België. Of we kunnen het via LNG (waarvan we later CNG+ kunnen maken)- schepen laten invoeren in België – op de terminal van Fluxys. Daar hebben ze de infrastructuur om de schepen te lossen – het LNG op te slaan – in trucks te laden – zo naar ons te laten vervoeren. De oorsprong van LNG is verschillend. Waar een bron van olie is, is eigenlijk ook een bron van gas, waarvan er LNG kan gemaakt worden. De upcoming landen mbt LNG (en dus CNG) zijn Qatar, Maleisië, Indonesië, Nigeria, Trinidad, Mozambique, UAE, Oman…

  Een CNG-wagen aankopen?

  Bent u geïnteresseerd om een CNG-wagen/bestelwagen te kopen? Wij kunnen u alvast op pad helpen betreffende uw keuze. We merken dat reeds veel bekende constructeurs een CNG wagen in hun gamma hebben. De overtreffende constructeur is wel Fiat. Fiat is Italiaans en in Italïe is de CNG markt reeds sterk geëvolueerd aangezien zij reeds na WO2 met CNG begonnen zijn als brandstof. Daarnaast heeft ook Volkswagen een collectie van 7 wagens op CNG. Ook Seat volgt met 2 wagens. Audi heeft de A3 gelanceerd in 2014. Skoda heeft ook 1 wagen op CNG. Opel heeft de Zafira en Combo Tour als CNG-wagen in collectie. Volvo heeft daarnaast ook 2 wagens rijden en ook Mercedes als Lancia hebben een wagen op CNG. Andere merken en modellen zijn onderweg !

  Rijden op CNG?

  Om CNG te tanken in uw personenwagen wordt een gelijkaardige manier gebruikt, u neemt het pistool uit de houder & koppelt dit aan de vulmond. Druk de hendel van het pistool volledig in en u zult een druk voelen waardoor u weet dat het tankpistool vergrendeld is. Op de pomp moet u vervolgens op de startknop drukken. Metingen zullen gebeuren tijdens het tanken, maar wanneer de wagen volgetankt is, zal het tanken automatisch stoppen. Indien u niet vol wil tanken, kunt u steeds op de stopknop drukken. Verder moet u het pistool ontkoppelen & lostrekken van de vulmond om terug in de houder te plaatsen. Romac Fuels zal werken met een fastfillsysteem waardoor het tanken even snel gaat als het tanken met diesel of benzine. Geen langere wachttijden dus aan de pomp. Indien u zich een CNG wagen aangekocht hebt, gelieve ons te verwittigen zodanig wij uw huidige tankkaart kunnen aanpassen om CNG te tanken. Wij zouden ook moeten weten indien u de nodige informatie gekregen hebt omtrent het CNG tanken. Aarzel niet om ons te contacteren indien problemen.